|
Post by Domare on Aug 15, 2006 8:22:44 GMT 1
Nu så har vi kommit till slutet av säsongen. Det handlar i princip om lite slutspel och SM- Finaler som kommer.
Vad kan vi ta med oss från denna säsong?
Domarbristen är OTROLIGT stor.
Kvaliten på domarna har sjunkit.
Jag hävdar det att så länge kvaliten går ner på domarna så kommer även kvaliten på matcherna att bli sämre. En match där domarna har högt tempo och som ser till att spelet flyter som det ska, där har du oftast en bra match utan för mycket gnäll och fult spel. Dom hinner inte med att gnälla.
Fasta domarlag. Det är något som man måste försöka få fram. Domare som litar på varandra. som känner varandra och vet att dom andra gör sitt jobb. Jag tror inte på det att blanda domare från 3-4 olika lag. Tänk er att man skulle byta O-Line till varje match som spelas.
Utvärderingar Det borde vara utvärderingar på minst 2 av dom matcherna som du dömer per år.
Film Film är bra, du kan se dig själv och vad du gör. Be lagen om matchfilm, ta med den till studiecirkeln på hösten.
Studiecirkel Finns det ett matrial för studiecirkel? Jag skullegärna vilja se ett sådant och en bra planering för en studiecirkel
Arvodena
Se till att höj dom ordentligt. Var med om en C-Licens domare som var borta i 9 timmar i helgen fick 200 kr. Är det värt det? Hur lätt är det att fråga honom nästa gång? Jag fick 450 kr, det är knappt värt det då. Visst man gör det för att det är kul. Men när du tröttnar så lägger du av helt.
|
|
|
Post by martinandren on Aug 15, 2006 11:03:59 GMT 1
Mycket bra funderingar och punkter du har radat upp.
Det jag först och främst tror att vi måste göra är att få folk att vilja döma! Det är det gamla hederliga dilemmat att föreningarna tvingar iväg ett gäng spelare till en domarskola för att de måste kommer aldrig att få fram engagerade domare, om de inte åker dit frivilligt. De blir inga bra domare och nästan mer än hälften av dem blir sk "pappersdomare". De andra som dömer, men fortfarande mot sin vilja, gör inget bra jobb och kvalitén blir därför sämre. Precis som "Domare" sa i föregående meddelande. Hur kul och uppmuntrande känns det för dem som håller i tex C-skolan att se deltagarna sova under undervisningen? Det är inte så jävla kul och de tappar motivationen också. Tyvärr.
Vi måste hitta något sätt att locka fler att bli domare. Arvoden är ett alternativ men samtidigt tror jag inte att det räcker. Man måste få folk att tycka det är roligt att döma. Tycker man det är roligt att döma, ja då vill man också utvecklas som domare. Jag personligen har utvecklats mycket genom att döma Dukes Tourney och där blivit utvärderad och fått KONSTRUKTIV kritik. Inga utskällningar som har jagat iväg X antal domare innan.
JO, du som brukar titta in här och ha många bra och olika förslag vad tror du?
|
|
|
Post by josivtoft on Aug 15, 2006 11:46:12 GMT 1
Hej
Tre saker som jag tror förbättrar situationen
1) En mer omfattande och djupare grundutbildning, som man går EN gång så länge man håller sig aktiv. Utbildningen skall utbildar domare i att döma. Inte att klara av att skriva godkänt på C-provet. Utbildningen sträcker sig över flera sammankomster och under 2-3 månaders tid. Studiecirkeln blir en integrerad del av denna grundutbildning. Detta kommer också att avspeglas i grundprovet.
2) Nya domare ska inte få döma högre än U16 inledningsvis. Gärna först några PW sen 2-3 U16 innan man får gå vidare. Dessa matcher skall ses som en del av grundutbildningen. Eventuellt så inför man också ett system där en ny domare i sin första U16 match får direkt hjälp av en rutinerad domare, matchmentor, som går bakom. Matchmentor hjälper den nya domare in i mekaniken och regeltolkningen och kan vid behov gå in och rätta till om den nye domaren missar eller gör allvarliga fel.
Det finns inget mer effektiv sätt att få en domare att inte fortsätta som om att sätta dem på en div 2 match med spelare och coacher som utnyttjar situationen med en nybörjardomare. Att under 2-3 timmars tid få höra hur usel och dålig man är inger inte direkt något självförtroende och knappast en önskan om att ställa sig i samma situation på nytt.
3) Aktiva domare på lägre nivåer skall omlicenseras utan skola eller prov. Exempelvis om man dömer minst 3-4 U16 matcher per säsong. Gör man inte detta så får man skriva om grundprovet. Dömer man inget alls får man gå om grundutbildningen också. Detta ger kontinuitet på dömandet och mer erfarna domare. Det blir lättare för föreningarna att få erfarna domare.
Detta kommer att ge bättre kvalite och fasta domarlag på sikt då föreningarna kommer att inse att det lönar sig att hitta engagerade domare och att premiera dessa.
Eventuellt så gör man som Västerås. Kompleterar ersättningen med ett antal 100-lappar så att det blir meningsfullt att engagera sig. Gissningsvis kommer ersättningarna att höjas centralt också.
När det gäller utvärderingar så är det en resur och kostnadsfråga. Den som utvärderar måste i så fall också få betalt. Och i nuläget finns det knappt domare till att fylla domaruppdragen. Kanske man skulle kunna engagera någon fd. domare i repektive förening att utvärdera en eller två matcher per säsong.
|
|
|
Post by domare on Aug 16, 2006 8:59:35 GMT 1
Hej Tre saker som jag tror förbättrar situationen 1) En mer omfattande och djupare grundutbildning, som man går EN gång så länge man håller sig aktiv. Utbildningen skall utbildar domare i att döma. Helt rätt med att ha en GRUNDUTBILDNING. Sen så visst är det så att man lär sig av att göra A och B provet. men för att lära sig av det provet så måste du hållt på ett tag och kan tänka dig in i situationerna. 2) Nya domare ska inte få döma högre än U16 inledningsvis. Gärna först några PW sen 2-3 U16 innan man får gå vidare. Dessa matcher skall ses som en del av grundutbildningen. Eventuellt så inför man också ett system där en ny domare i sin första U16 match får direkt hjälp av en rutinerad domare, matchmentor, som går bakom. Matchmentor hjälper den nya domare in i mekaniken och regeltolkningen och kan vid behov gå in och rätta till om den nye domaren missar eller gör allvarliga fel. Helt riktigt att göra på så sätt, ett annat är att gå upp på 6 manna eller alt 7 manna och ta in nya domare som får stöd av andra domare. visst en dyrare kostnad, men du får inte samma ansvar då. Det finns inget mer effektiv sätt att få en domare att inte fortsätta som om att sätta dem på en div 2 match med spelare och coacher som utnyttjar situationen med en nybörjardomare. Att under 2-3 timmars tid få höra hur usel och dålig man är inger inte direkt något självförtroende och knappast en önskan om att ställa sig i samma situation på nytt. Eventuellt så gör man som Västerås. Kompleterar ersättningen med ett antal 100-lappar så att det blir meningsfullt att engagera sig. Gissningsvis kommer ersättningarna att höjas centralt också. När det gäller utvärderingar så är det en resur och kostnadsfråga. Den som utvärderar måste i så fall också få betalt. Och i nuläget finns det knappt domare till att fylla domaruppdragen. Kanske man skulle kunna engagera någon fd. domare i repektive förening att utvärdera en eller två matcher per säsong. Utvärderingar är nödvändigt. Film lika så, man får gå till botten med det och se vad som kan göras.
|
|
|
Post by D Sandberg on Aug 18, 2006 9:21:25 GMT 1
Har själv gjort C-provet i år men har innan dess dömt ishockey i fem säsonger, går in på min sjätte nu. Har sedan två år varit distriktdomare och dömt division 3 och 3A, det motsvarar ungefär Driv 1 i am fotboll. Vi har MYCKET att lära på våra utbildningar. Självklart är det för att sporten är för liten och så vidare så jag förstår bristen. Men det finns otroligt duktiga domare i Sverige som framförallt är väldigt rutinerade och har mycket att lära oss andra. Den troligtvis största skillnaden i utbildningen mellan Ishockey och Fotboll är att man är positionsutbildad. Det är vi alldeles för få för att klara av i fotbollen idag men det är ett fantastiskt sätt att bli bra på. Huvuddomare får utbildning av en huvuddomare, oftast med erfarenhet från Allsvenskan. Linjedomare samma sak fast då självklart med linjedomare. Och det viktigaste är inte reglerna, de förvänats du kunna ändå. Det viktigaste är hur du agererar på planen. Vad har du för rörelsemönster, vad gör du när det är tekning i mittzon/ytterzon, vad blåser jag för, hur agerar jag vid utvisning osv. Det handlar mest om teoretisk utbildning men vi är även på planen och får en genomgång i just detta, på isen. Vi får även göra fystest i form av teknikbana på skridskor och ett löptest. Det här är visserligen en vidareutbildning och en bra bit från grundutbildningen men även den koncentrerar sig på agerande och inte på regler. Du får en regelbok i början av kursen och får skriva ett regelprov men det viktigaste är hur du är på banan och vad du ska göra. Regler kan man läsa hemma. Regler bör man ju kunna redan som spelare. Dessutom får du som ny domare inte döma högre än U16, helst inte högre än U13-U14 i början av din karriär. Och grundutbildningen är lång. Det finns i dag steg 1, 2 och 3 som du går år 1 2 och 3 i din karriär. Det tar alltså tre säsonger innan du ens kommer upp på diskriktnivå. En utbildning som bygger på hur du ska agera har vi haft länge i Sverige och nu har vi också några domare som varje år bjuds in till NHL och VM.
Ta nu inte det här som kritik mot domareväsendet i amerikansk fotboll utan tvärtom, ta det som inspiration, som att det är något att jobba efter. Agerande är det viktigaste. Tänk er en 17-åring som går sin första match som linjedomare i am fotboll. Vad ska jag göra vid slantsinglingen? Ska jag springa efter den bollen eller be min bollkalle göra det? Ska jag in i högen och leta boll och sära spelare eller ska jag hålla spot? Såna frågor är otroligt viktiga. JO hade också många bra punkter, han är på rätt spår. Fasta domarteam så gott det går, tillåt inte C-domare att döma högre än U16 förrän den har ett gäng matchers erfarenhet och försök också hitta en position du vill hålla dig till.
|
|
|
Post by Framtid on Aug 18, 2006 15:47:14 GMT 1
Det verka finnas en del att lära sig av Örebro som verkar ha en mycket positiv domarkultur med många A/B-domare (8 st) och även en framtid i sina C-domare (4 st).
Vad är hemligheten Örebro?
Henrik Biwall A 0781 Magnus Davidsson A 0047 Peter Eriksson A 0051 Georgi Kalbin B 1036 Klas Leidö A 0590 Magnus Magnusson B 1038 Peter Paunonen A 1021 Daniel Rödjemyr B 1040 Johannes Tysk C 1023 Eric Karlsson C 1037 Björn Svensson C 1331 Gustav Andersson C 1330
|
|
|
Post by fraga on Nov 14, 2006 7:27:27 GMT 1
Hur är reglerna för den nya utbildningen? Måste man gå grundutbildning innan man kan ta seniorlicens?
|
|
|
Post by Mikael Roos on Nov 14, 2006 16:23:37 GMT 1
Hur är reglerna för den nya utbildningen? Måste man gå grundutbildning innan man kan ta seniorlicens? De licenser som domare har idag (alltså A, B eller C licens) kommer att föras över i det nya systemet men är du ny domare så måste du börja om från grunden och därmed ha grundutbildning första året sedan nästkommande år avancera vidare till juniorlicens och därefter till seniorlicen osv. DU och SAFF kommer att ge mer information om detta så fort regelverk (TB) gällande detta är klart. Har ni fler frågor är ni precis som vanligt välkomna att maila ansvariga parter som alltid finns under förtroendevalda på SAFFs hemsida. Ansvariga gällande nya licenssystemet:Fereed Adus, ordförande DU fereed@comhem.se Mikael Roos, Ledamot FS (DU´s kontaktperson) mikael.roos@amerikanskfotboll.com Mvh Mikael Roos SAFF
|
|
Foreningar utan domare
Guest
|
Post by Foreningar utan domare on Nov 14, 2006 18:39:24 GMT 1
Hur kommer detta bli för oss föreningar som inte har domare i dagsläget? Vi har intresserade killar som vill vara med och dömma men vi kommer alltså inte klara våra domaruppdrag förän om 2 år med andra ord? Tråkigt, varför ändra det. Skulle till nästa säsong kunna bidraga med 10-15 c -licensierade domare om det skulle följt det gamla systemet. Hoppas att det går att ordna på nått vis.
|
|
|
Post by koreanhap on Nov 14, 2006 19:25:28 GMT 1
Ser inte problemet som skulle uppstå i och med det nya systemet. De killar/tjejer som vill ta licens nästa år kommer att få grundlicens med inriktning flagg eller peewee om de klarar kursen/provet. Hade det gamla systemet funnits hade de blivit C-domare och de enda uppdrag man kan klara av med endast C-domare är PW. Alltså hade ni behövt kalla in domare med högre licenser i alla fall.
|
|
|
Post by Bra on Nov 14, 2006 19:27:04 GMT 1
Men det är ju skitbra! Era domare kan döma U16, U19 och Pewe så det står härliga till!!!!
Varför är det ett problem?
|
|
|
Post by Vastra on Nov 14, 2006 20:00:09 GMT 1
Efter som vi spelar i västra och de matcher vi kommer att ha på de nivåerna enbart rör gbg, jpkg, borås, lidköping, och karlstad (vilket för övrigt dömer sina egna matcher) så ser situationen inte speciellt bra ut. GBG är väl de enda som haft domare i någon större utsträckning och de övriga klubbar som haft det har väl inte haft möjlighet att döma pga egna matcher på seniornivå. Tanken var ju att till detta året kunna ställa upp på de domaruppdrag vi får men det kommer bli lika svårt med seniormatcherna som det blev förra året om det enbart kommer vara CC och GBG som har hand om det.
Visst kan man ställa upp på juniormatcher, självklart. Men dom var det heller inga problem med förra året. Situationen är självförvållad men det är väl bara att göra det bästa av situationen och jobba på så gott det går. All heder till gbg och CC som drar ett stort lass vad det gäller domarbiten i västra.
|
|
|
Post by Mikael Roos on Nov 15, 2006 16:27:00 GMT 1
Hur kommer detta bli för oss föreningar som inte har domare i dagsläget? Vi har intresserade killar som vill vara med och dömma men vi kommer alltså inte klara våra domaruppdrag förän om 2 år med andra ord? Tråkigt, varför ändra det. Skulle till nästa säsong kunna bidraga med 10-15 c -licensierade domare om det skulle följt det gamla systemet. Hoppas att det går att ordna på nått vis. Två saker: 1. Eftersom du inte skriver ut vem du är eller vilken förening det handlar om är det ganska svårt att se just din förenings situation, men om det är för att ni slarvat tidigare år är det väl som koreanhap säger att ni ändå hade fått "låna" in domare för att klara era uppdrag och då är det ingen skillnad. Anledningen till att vi gör så här är för att nya domare inte ska kunna bli tvingade att börja sin karriär med seniormatcher utan att sakta men säkert få bygga upp sina erfarenheter genom den skala jag nämde tidigare. Vill du fortsätt diskussionen är du välkommen att maila eller ringa mig. Uppgifterna finns på SAFFs hemsida. 2. Jättebra att du har 10-15 personer som är intresserade av att börja döma och förstå vad bra de kommer att vara när de själva väljer att ta sig uppåt i systemet då de anser sig mogna. Dessa personer kommer att vara en stor stomme dels för er förening men även för domarkollegiet så se nu till att stötta dem så mycket ni bara kan i er förening. Mvh Mikael Roos SAFF
|
|
|
Post by Bill on Nov 15, 2006 21:41:23 GMT 1
Tycker att det är jätte bra med det nya systemet. Kommer själv ihåg hur man bara kastades ut och skulle dömma seniorer det första man gjorde. Förstår varför vissa har öronproppar Vad häder med oss som "missade" c-provet förra året?
|
|
|
Post by needs motivation on Nov 16, 2006 12:10:26 GMT 1
Eftersom allt verkar bero på när TB kommer för att kunna presentera hur det nya systemet ser ut, så blir följdaktligen frågan: När kommer TB?
Ja, jag vet att att det står i årets TB när nästa års TB senast skall vara klar. Men det betyder ju inte att den kan vara klar tidigare.Den här frågan om domarsystemet har ju varit på tapeten under snart två års tid. Så att skylla på TB är bara en anledning, men inte en ursäkt! Snarare att man åter igen är ute i sista minuten.
Tyvärr verkar det som om man åter igen inte tar till vara på hösten när det gäller domarutbildningen. Varför lägga alla utbildningarna i jan-feb när de krockar mer med försäsongsträningen, när man istället kunde haft dem innan nyår. Hur kommer grundutbildningen att se ut? Blir det samma gamla visa som med C-utbildningen. Hmm, vi ser mellan fingarna på studiecirkeln och sen blir utbildningstillfället på sådan nivå att den bara har som mål att bara klara C-provet.
Eller gör man slag i sak och höjer nivån på grundutbildning så att den bygger på SISU materialet och att provet också speglar detta. ALLA skall ha gått studiecirkel innan man deltar domarskolan. Och det gäller tydligen ALLA domare oavsett tidigare licens enligt SAFFs hemsida.
Finns det idag något SISU material att beställa? Det är bara dryga två månader kvar till deadline för genomförd studiecirkel. Räkna bort två-tre veckor kring jul och nyår och det är bara ca 6-7 kvar. Studiecirkeln bör ju omfatta 3-5 möten med ca en veckas mellanrum mellan varje. Då behöver man starta den innan jul.
Ge oss mer inforamtion, NU!
|
|